29 Νοεμβρίου 2017

Έγκλημα στο Οριάν Εξπρές (Murder on the Orient Express) - 2017

Η Fox δια χειρός Kenneth Branagh λέγεται ότι θα έχει την πρωτιά στις εισπράξεις απ ότι μέχρι στιγμής λένε τα νούμερα. Το Έγκλημα στο Orient Express της Agatha Christie είναι συναρπαστικό είτε ως βιβλίο είτε ως ταινία. Η πολυδιαβασμένη κυρία των αστυνομικών κατορθώνει να κρατάει τα σκήπτρα και τον τίτλο της. Το βιβλίο δημοσιεύτηκε το 1934 και έκτοτε έχει γίνει ταινία το 1974 από τον  Sidney Lumet, μία σειρά τηλεοπτική με τον Alfred Molina ως Poirot το 2001 και το 2010 η σειρά με τον David Suchet ως Poirot.

Είναι δύσκολο εγχείρημα να κάνεις ταινία αστυνομικού ενδιαφέροντος όταν ο δράστης είναι γνωστός τουλάχιστον στους περισσότερους θεατές. Πως θα κρατήσεις το ενδιαφέρον;  Είναι ακόμη πιο δύσκολο να ικανοποιήσεις τους φανατικούς λάτρεις της Christie. Έχουν αναμονές και μάλιστα αδιαπραγμάτευτες σε ότι αφορά τους χαρακτήρες, τους διαλόγους, την ευρηματικότητα ως προς την αντιμετώπιση διαφόρων δυσκολιών προκειμένου να αποδοθεί η ιστορία με εικόνα. Παρ' όλα αυτά γοητευμένοι εξήλθαν της αίθουσας οι περισσότεροι θεατές. 

Η ταινία ξεκινά στην Ιερουσαλήμ το 1934, όπου μας συστήνεται ο περίφημος ντετέκτιβ Hercule Poirot και συνεχίζει με την επιβίβαση του στο τραίνο που διέσχιζε όλη την Ευρώπη, από την Κωνσταντινούπολη μέχρι το Calais. Επιβάτες πλούσιοι, με ή χωρίς τίτλο, επώνυμοι ή μη, θα ταξιδέψουν με χλιδή έως τον προορισμό τους, και θα συνυπάρξουν για κάποιες ημέρες στον ίδιο χώρο.

Κάπου στην ορεινή Ευρώπη μία χιονοστιβάδα θα εκτροχιάσει την μηχανή του τραίνου και θα εμποδίσει το ταξίδι μέχρι την αποκατάσταση της γραμμής και την επαναφορά του τραίνου στις γραμμές. Σε αυτό το ειδυλλιακό τοπίο θα δολοφονηθεί ένας αντιπαθητικός επιχειρηματίας και θα κληθεί ο Poirot να ανιχνεύσει το έγκλημα ενώ το τραίνο παραμένει ακινητοποιημένο. Γνωστοί και αγαπημένοι ηθοποιοί δίνουν όλη τους την τέχνη για να αφηγηθούν την ιστορία. Είναι δύσκολο γιατί πολλοί από τους θεατές έχουν απολαύσει σε αυτούς τους ρόλους άλλα τρανταχτά ονόματα της μεγάλης οθόνης όπως ο Albert Finney, η Lauren Bacall, η Ingrid Bergman ...

Κι όμως είναι ισάξιοι και με την φρεσκάδα του νεώτερου είδους ηθοποιίας, λιγότερη δραματικότητα και στομφώδη θεατρικότητα.
Ο Κenneth Branagh μάγεψε με την κομψότητα, το οξυδερκές και αλάνθαστο βλέμμα, το φλέγμα, τις μη άσκοπες κινήσεις, τους επιτηδευμένους τρόπους και συνήθειες του. Για μας τους πληβείους και έχοντας υπόψη το ελληνικό τραίνο, η πολυτέλεια και η ποιότητα των αμαξοστοιχιών μας καθήλωσαν και μας άφησαν ευχόμενους να βιώσουμε μία παρόμοια εμπειρία χωρίς τον απαραίτητο φόνο, ή μήπως αυτά πάνε μαζί;

Κουστούμια, αξεσουάρ, αντικείμενα εποχής και μάλιστα το υπερπολυτελές κομμάτι της. Μικρές λεπτομέρειες όπως ο astrachan γιακάς του Poirot, το υπέροχο μεταξωτό της πανέμορφης Caroline Hubbard, η υπερφορτωμένη πριγκίπισσα Dragomiroff βοηθούσαν βάζοντας πινελιές στα κάδρα του σκηνοθέτη. Δεν θα άφηνα ασχολίαστη την φωτογραφία. Όχι γιατί είναι Έλληνας ο φωτογράφος, Haris Zιmbarloukos, αλλά ποιος δεν αναφώνησε στο αντίκρυσμα της Κωνσταντινούπολης, του σταθμού της, των οροσειρών, της πτώσης  χιονοστιβάδας, τα πλάνα με φως, λίγο φως, φως πίσω από τους ηθοποιούς;

Καθώς το τραίνο περνούσε κι από την πόλη μου φαντάζομαι τα δεκάχρονα προσφυγόπουλα του τότε να στέκονται πλάι στις γραμμές ενώ οι επιβάτες της Christie και του Branagh τα χαιρετούν από το παράθυρο κρατώντας χαμογελαστοί το κρυστάλλινο ποτήρι του κοκτέιλ. Είναι γοητευτικό έστω και δύο ώρες να σου χαρίζουν ένα παραμύθι τόσο καλοφτιαγμένο. Έκανε καλή δουλειά ο σεναριογράφος Μichael Green. Πρόσθεσε διαλόγους ιδιαίτερα προς το τέλος της ταινίας περί της ψυχής του ανθρώπου όμως κράτησε την ιστορία κοντά στο βιβλίο.
Έχω απορία βέβαια πως συνέλεξε τόσες πληροφορίες ο Poirot ενώ ήταν απομονωμένος στην μέση του πουθενά χωρίς την υποστήριξη μιας υπηρεσίας. Βέβαια αυτό το ερώτημα απευθύνεται στην συγγραφέα και όχι στο σεναριογράφο ή τον σκηνοθέτη.

Σκηνοθέτης: Kenneth Branagh
Σενάριο: Michael Green
Βιβλίο: Murder on the Orient Express της Agatha Christie 
Φωτογραφία: Haris Zambarloukos
Editing: Mick Audsley
 Μουσική: Patrick Doyle
Ενδυματολογία: Alexandre Byrne
Σκηνικά: Rebecca Alleway

Ηθοποιοί:
Kenneth Branagh, Penelope Cruz, Willem Dafoe, Judi Dench, Johnny Depp, Michelle Pfeiffer, Daisy Ridley, Josh Gad and Leslie Odom Jr.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου