15 Νοεμβρίου 2017

Το Τελευταίο Σημείωμα - 2017

Άφησα την μεγάλη οθόνη γεμάτη αντιφατικά συναισθήματα.
Ενθουσιασμένη που για ακόμη μία φορά δεν με απογοήτευσε ο Παντελής Βούλγαρης ως σκηνοθέτης, αλλά και η και η Ιωάννα Καρυστιάνη, ως σεναριογράφος συγγραφέας, δεν είναι σπάνιο. Στην εποχή μας σχεδόν καθημερινά σβήνουμε και κάποιον από τους αγαπημένους. Συγκινημένη, αναστατωμένη και θυμωμένη.
Ιστορία από μόνη της επώδυνη.
Η εκτέλεση 200 Ελλήνων ως αντίποινα των Γερμανών, στην Καισιαριανή την 1η του Μάη 1944. Ήταν Έλληνες της Εθνικής Αντίστασης. Ίσως όμως στεναχωρήσω κάποιον, τον κ Σαραντάκο, τον οποίο θαυμάζω και παρακολουθώ τα γραφόμενά του, όχι γιατί ξέρω περισσότερο αλλά γιατί έτσι πιστεύω. Ήταν και κομμουνιστές.
Σημασία είχε το θάρρος, η αγωνιστικότητα, το ήθος, η ομοψυχία, η αλληλεγγύη των αγωνιστών που για ακόμη μία φορά είχα την ευκαιρία, μέσα από την ταινία, να θαυμάσω.
Ζούμε σε εποχές που αυτά έχουν εκλείψει.
Κανείς, κι εγώ επίσης, δεν εκχωρούμε σήμερα την προσωπική μας ηρεμία, καθημερινότητα, βόλεμα για άλλους, για προκύπτοντα θέματα, θέματα που αφορούν την κοινωνία μας, πιθανόν ελάσσονος σημασίας σε σχέση με το θέμα της ταινίας, την ήττα του κατακτητή, την απόκτηση της ελευθερίας, την ζωή, αυτή όπως την ορίζουν οι αρχές μας και το δίκαιο, η ίση ευκαιρία για όλους.
Πολλούς από τους χαρακτήρες τους συνάντησα, ας το πω έτσι, στο βιβλίο,που διάβασα πρόσφατα, “Εξόριστοι στο Αιγαίο”, του Αυστραλού δημοσιογράφου Bert Birtles. Τους συνάντησε και μας τους παρουσίασε στην Αθήνα, στην Ανάφη, στην Γαύδο, το 1935,1936. Ήταν τόσο οικείοι, στην ταινία, για μένα, τόσο αληθινοί που έμοιαζε σαν να συναντούσα παλιό γνώριμο. Η συναισθηματική φόρτιση ως ήταν φυσικό ακόμη μεγαλύτερη. Βίωσα την βία, τον πόνο, τον εξευτελισμό, την αγωνία, το αδιέξοδο μαζί τους. Ταυτίστηκα με τους ήρωες.
Σαν να ζήλεψα και ήθελα ένα κομμάτι από το μεγαλείο τους και την ανδρεία τους.
Δεν ξεχνώ ότι ήταν εικόνα, μία ιστορία στο πανί με αληθινό θέμα.
Το χειρίστηκε καλά ο Παντελής Βούλγαρης;
Ναι. Χωρίς τον παραμικρό ενδοιασμό. Εστιάζοντας στην προσωπική ιστορία του Ναπολέοντα Σουκατζίδη και την σχέση του με το Γερμανό διοικητή, ήταν διερμηνέας, εξιστορήθηκε το γεγονός.Το μέρος μίλησε για το όλο. Τα πρόσωπα αλλάζουν όπως και οι λεπτομέρειες της ζωής των όμως αυτό που η ταινία αφηγήθηκε ήταν αυτό που ένωνε τους ανθρώπους και ήταν κοινό για όλους. Ο αγώνας τους και η θυσία για την ελευθερία, η ομοψυχία, ο αλτρουισμός, η ιδέα, το όραμα, η δύναμη του συνόλου.
Εξαιρετικές ερμηνείες, συναρπαστικές των Ανδρέα Κωνσταντίνου (Ναπολέων Σουκατζίδης) και Andre Hennicke (Karl Fischer). Ακόμη και η λιγόλογη παρουσία κάποιων όπως της Μελία Kreling  (Χαρά Λιουδάκη) αξιοσημείωτη.
Η φωτογραφία του Σίμου Σαρκετζή έκανε θαύματα και κάλυψε αδυναμίες όπως των σκηνικών και ίσως του χαμηλού προϋπολογισμού.
Η μουσική τόσο ενδιαφέρουσα που αναζήτησα το όνομα του δημιουργού στους τίτλους του τέλους και αργότερα πληροφορήθηκα ότι είναι μέλος της οικογενείας Βούλγαρη, υιός, Αλέξανδρος με το όνομα “The Boy”. Άρχισα να την προσέχω από τα γαβγίσματα των σκυλιών που άκουγα ενώ έβλεπα την ταινία. Αναρωτήθηκα. Πως είναι δυνατόν να  ακούγονται μέσα στην αίθουσα απ έξω, μέχρι που αντιλήφθηκα ότι δεν είναι έξω από την αίθουσα αλλά είναι μέρος της ταινίας. Αν τίθεται θέμα παραλληλισμού ή αληθοφάνειας σκηνικού, ο ίδιος μπορεί να απαντήσει. Δεν ήταν μόνο αυτή η μικρή αλλά όχι ασήμαντη λεπτομέρεια. Ακολουθούσε τις εντάσεις και τις εκφράσεις. Με κορύφωση τους κρητικούς και ποντιακούς χορούς.
Η νύχτα πριν την εκτέλεση δεν είναι μόνο η αποθέωση της δουλειάς όλων γι αυτήν την υπέροχη ταινία αλλά και η απάντηση στο ποιο είναι το μήνυμα της.
Θέλω να βλέπω με αισιοδοξία το αύριο και δουλειές όπως αυτή με βοηθούν να μην κλονίζεται η εμπιστοσύνη στον άνθρωπο και τους σύγχρονους δημιουργούς.

Σκηνοθέτης : Παντελής Βόυλγαρης
Σενάριο : Ιωάννα Καρυστιάνη, Παντελής Βούλγαρης.
Φωτογραφία : Σίμος Σαρκετζής
Μουσική : Αλέξανδρος Βούλγαρης,The Boy
Editing : Τάκης Γιαννόπουλος
Ενδυματολογικά : Γιούλα Ζωιοπούλου
Σκηνικά : Σπύρος Λάσκαρης

Ηθοποιοί
Ναπολέων Σουκατζίδης : Ανδρέας Κωνσταντίνου
Karl Fischer : Andre Hennicke
Χαρά Λιουδάκη : Μελία Kreling
Kovats : Λουκάς Κυριαζής
Κώστας Τάσος Δήμας
Βασίλης Κουκαλάνι,
Αινείας Τσαμάτης,
Κωνσταντίνα Χατζηαθανασίου,
Λευτέρης Λαμπράκης,
Μιχάλης Αεράκης,
Χρήστος Κωνσταντακόπουλος,
Μανώλης Ψαρουδάκης,
Γιώργος Καραμαλέγκος,
Βασίλης Σύρρος,
Δημήτρης Καλογεράκης,
Μανώλης Μαυράκης,
Μηνάς Μισύρης,
Τάσος Καϊσαρλής,
Αντώνης Παλιεράκης,
Νίκος Ράμμος,
Μιχάλης Τακτικάκης,
Μανώλης Πούλης,
Θεώνη Κουτσουνάκη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου