1 Νοεμβρίου 2017

Look Who's Back (Netflix) - 2015

Η ταινία “Look who is Back” (Er ist wieder da, αρχικός τίτλος) βασίσθηκε στο βιβλίο του Timus Vermes, “Adolf Hitler”, που όταν κυκλοφόρησε είχε τεράστια επιτυχία και πούλησε 1.3 εκατ αντίτυπα μόνο στην Γερμανία, και που μεταφράστηκε σε 41 άλλες γλώσσες. Εν μέρει ντοκυμαντερ, τάραξε τα ήσυχα νερά της σύγχρονης γερμανικής κοινωνίας και όχι μόνο.
Ένας ηθοποιός, ο Oliver Masucci ως Adolf Hitler, έχοντας βάλει 26 κιλά για τις ανάγκες του ρόλου και με το ανάλογο μακιγιάζ, ξυπνά από λήθαργο 70 ετών στην κατοικημένη, τώρα, περιοχή, εκεί που ήταν το καταφύγιο του Hitler. Ένας άνεργος σκηνοθέτης, ο Fabian Sawatzki (Fabian Busch) θα τον ανακαλύψει και θεωρώντας ότι είναι η ευκαιρία της ζωής του, αποφασίζει να κάνει τηλεοπτική εκπομπή με αυτόν σαν θέμα. Για την εκπομπή θα επισκεφθεί μαζί του όλη την σύγχρονη Γερμανία από τον Βορρά ως το Νότο. Ο ένας έχει στόχο την εκπομπή που θα τον κάνει διάσημο, o δε άλλος επιδιώκει την σωτηρία και αναμόρφωση της Γερμανίας. Έτσι, φθανουν να συνομιλούν με Γερμανούς πολίτες όλων των τάξεων. Ο Fabian Sawatzki, νομίζει ότι έχει να κάνει με κάποιο που μιμείται τον Hitler, ο δε Oliver Masucci υπηρετεί την εκδοχή του “σκέψου και να ερχόταν πίσω”. Αυτή είναι η υπερβατική σύλληψη του συγγραφέα και του σκηνοθέτη. Για τις ανάγκες της ταινίας ο σκηνοθέτης David Wnendt κατέγραψε επίσης 300 ώρες κινηματογράφησης συνεντεύξεων.

Ο Oliver Masucci είναι εξαιρετικός και πειστικός στο ρολο του, αφοπλιστικός για τους θεατές, αλλά και για τους συνομιλούντες μαζί του. Λέγεται μάλιστα ότι είναι ο 120ος Ηitler που πέρασε από τις οθόνες μέχρι σήμερα! Εξαιρετικοί στο ρόλο τους και οι άλλοι ηθοποιοί. Είναι δύσκολο να ξεχωρίσεις τους πραγματικούς ηθοποιούς από τους μη, αφού και η ταινία η ίδια κινείται ανάμεσα στο πραγματικό και στο κατασκευασμένο. Όμως εκτιμώ ότι έγινε πολύ έξυπνα και πετυχημένα, μια και ο στόχος της ήταν το “τι θα σήμαινε μία επιστροφή του Hitler στη Γερμανία”. Οι άνθρωποι που τον συναντούν εκπλήσσονται, θεωρούν ότι πρόκειται για κακόγουστο αστείο, πολλοί γελούν, τραβούν selfies μαζί του κι ελάχιστοι εξαγριώνονται.

Η ταινία προβλήθηκε την εποχή που μεγάλα κύματα προσφύγων έφθαναν στην Ευρώπη, όπως και στην Γερμανία, αναζητώντας άσυλο και μία καλύτερη ζωή. Γροθιά στο στομάχι δέχεται ο θεατής όταν ακούει και αντιλαμβάνεται τι σκέφτονται οι Γερμανοί για τους άλλους, όπως δηλαδή και για λαούς σαν εμάς. Η ανωτερότητα της φυλής τους είναι βαθιά ριζωμένη μέσα τους. Η υπεροχή αυτής της χώρας αναμφισβήτητη.

Το χειρότερο είναι όταν, μιλώντας ο επαναεμφανιζόμενος Hitler μαζί τους, ακόμη και σε σατυρικές εκπομπές, διαπιστώνεις ότι μετά τα γέλια, πολλοί δείχνουν να συμφωνούν μαζί του.
Είναι σαν να τους είπε αυτό που ήθελαν ν’ ακούσουν. Είναι γεγονός ότι πολλές δικτατορίες στηρίζονται σ’ αυτό. Όπως έλεγε και η Joan Didion, Αμερικανίδα συγγραφέας και αρθρογράφος, “επιλέγουμε ηγέτες που ξέρουν να μιλούν. Που μας χαϊδεύουν τα αυτιά και το εγώ μας. Ουσιαστικά είμαστε εμείς δια του στόματος των.” 

Ενώ θα γελάσετε αρχικά, σιγά σιγά θα ξεβολευτείτε μέχρι που θα αρχίσετε να ανησυχείτε με το τι συμβαίνει. Οι μελετητές της γερμανικής κοινωνίας λένε ότι κάποια γεγονότα αθώα, όπως ποδοσφαιρικές συναντήσεις και διεθνείς αγώνες, φέρνουν στο προσκήνιο βαθιά κρυμμένα "πιστεύω", ενίοτε επικίνδυνα. Συσπειρώνονται πίσω από το “εμείς” απέναντι στο “οι άλλοι” και ένα θέμα απλό μεταμορφώνεται από τις μάζες σε αχαλίνωτο δήθεν πατριωτισμό. Τότε ‘βγαίνουν’, εκτός από ‘τα νύχια’ και τα μαχαίρια.

Αλλ δεν είναι μόνο η Γερμανία. Η μετακίνηση πληθυσμών ταρακούνησε την ήσυχη φαινομενικά και ταχτοποιημένη ζωή μας. Με το που τίθεται το θέμα 'δίνω χώρο και στον άλλον', ξεπηδούν μέσα μας φόβοι, συμφέροντα, εγωισμοί, κυριαρχικές τάσεις, επιθετικότητα, συσπειρώσεις, καταγγελίες, βία.  Αμφιβάλλετε; Βλέποντας την ταινία θα πεισθείτε εύκολα για το τι συμβαίνει. Εξάλλου, η ταινία προείπε αυτό που οι μετέπειτα γνωστές εξελίξεις έφεραν στην Ευρώπη.

Σκηνοθέτης: David Wnendt
Σενάριο: Johannes Boss, Minna Fischgartl, Timur Vermes, David Wnendt,
Συγγραφέας του βιβλίου Adolf Hitler στο οποίο βασίσθηκε η ταινία: Timur Vermes 
Φωτογραφία: Hanno Lentz:
Μουσική: Enis Rotthoff
Editing: Hans Funck

Ηθοποιοί
Oliver Masucci: Adolf Hitler
Fabian Busch Fabian Sawatzki
Katja Riemann: Katja Bellini
Fred Aaron Blake: ιδιοκτήτης σκύλων
Franziska Wulf Franziska Krömeier 
Michael Kessler: Michael Witzigmann
Thomas Thieme:  Senderchef Kärrner
Michael Ostrowski: Rico Mancello
Lars Rudolph: Ιδιοκτήτης Περίπτερου
Ramona Kunze-Libnow Mutter Sawatzki
Gudrun Ritter Oma Krömeier
Stephan Grossmann Staatsanwalt Göttlicher
Christoph Maria Herbst: Christoph Sensenbrink
Bernardo Arias Porras

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου