22 Ιουλίου 2015

O Απρόβλεπτος κ. Spivet (The Young and Prodigious T.S. Spivet) - 2013

Πολλές φορές το παιδί μέσα σου, αυτό που δεν έπαυσε να υπάρχει, έρχεται και δρομολογεί πράξεις. Γι αυτό το παιδί δημιούργησε ο Jean-Pierre Jeunet την ταινία του.
Πιστεύω ότι ο εξαιρετικός αυτός σκηνοθέτης κατασκεύασε ένα ωραίο παραμύθι για μεγάλα παιδιά σε μια προσπάθεια να δει ο ίδιος το κόσμο με τα μάτια ενός μικρού.
Είναι αυτά τα μάτια ενός χαρισματικού παιδιού, του T.S.Spivet.
Τα μάτια ενός παιδιού από μια όχι και τόσο συνηθισμένη οικογένεια.
Ο T.S. ζει στην Μοντάνα, σε μία φάρμα, με τον πατέρα του (Callum Keith Rennie), ένα cowboy που «γεννήθηκε 100 χρόνια αργότερα», την μητέρα του Dr Clair (Helena Bonham Carter), παθιασμένη εντομολόγο που μελετά συνεχώς έντομα, την αδελφή του (Niamh Wilson), που παρά τις αντιρρήσεις της μητέρας της επιθυμεί να γίνει Μiss America, τον δίδυμο αδελφό του Layton (Jakob Davies), που χάνεται σε ένα ατύχημα εξ αιτίας μιας λάθος εκπυρσοκρότησης όπλου, ενώ ο ίδιος o T.S. μετράει τις χρονικές αποστάσεις των βολών.
Ο θάνατος επηρεάζει την οικογένεια που αποφεύγει να τον αναφέρει με μία επιμελημένη αδιαφορία.
Το ιδιαίτερο μυαλό του Τ.S, οι χαρτογραφήσεις και τα πειράματά του, το αυξημένο επιστημονικό ενδιαφέρον και η κατάρτισή του λόγω επισταμένης και συνεχούς παρατηρητικότητάς του θα τον αμείψουν τελικά με ένα βραβείο από το Smithsonian για μια μηχανή perpetuum mobile, παρά το πολύ νεαρό της ηλικίας του. Τη τελευταία μάλιστα την έκρυψε με έξυπνο τρόπο. Όταν η ημέρα της βράβευσης πλησιάζει, με παιδική αφέλεια και αγνοώντας τους κινδύνους, επιβιβάζεται σε ένα φορτηγό-τραίνο για να πάει στην τελετή βραβεύσεώς του, και κυρίως κρυφά από την οικογένειά του.
Εδώ αρχίζει το τρίτο και τελευταίο μέρος της ταινίας. Θα διασχίσει τις ΗΠΑ από Δύση προς Ανατολή, για να φθάσει στην Washington DC. Εκεί ανταμώνει το κόσμο των μεγάλων πόλεων, των υποκριτικών ανθρώπων, αυτών «του φαίνεσθαι», χρησιμοποιώντας συχνά άλλους συνανθρώπους, το κόσμο της αλλοτρίωσης, της χειραγώγησής τους από τα media, την ανάγκη του «διακρίνομαι», ένα κόσμο όπου η πληροφορία αλλοιώνεται, το δε γεγονός διαμορφώνεται ανάλογα για να «βγει» η είδηση και κατά συνέπειαν το χρήμα.
Ο σκηνοθέτης διάλεξε να αφηγηθεί την ιστορία σαν παραμύθι, σαν να προέκυπτε από τις σελίδες παιδικού βιβλίου.  Το 3D που επέλεξε σαν formαt απέδωσε τις φανταστικές εικόνες ολοζώντανες. Παρόμοιοι ήταν και οι χαρακτήρες του, ηθοποιοί με κινήσεις και εκφράσεις κινούμενων σχεδίων, καρικατούρες με τονισμένα τα ιδιαίτερά τους χαρακτηριστικά, αυτά που προσδιορίζουν τον χαρακτήρα τους.
Δεν υπάρχει χρονική περίοδος στην οποία εντάσσεται η ιστορία. Μπορεί το 50, όμως και σήμερα θα μπορούσε. Θα ισχυριζόμουν για την έγχρωμη δεκαετία του 50, αλλά όχι με απόλυτη βεβαιότητα. Εξάλλου δεν χρειάζεται, γιατί αυτό που αφηγήθηκε είναι διαχρονικό, ήταν τότε και είναι ακόμη σήμερα, ίσως και αύριο.
Υπάρχουν σχολείο, οικογένεια και ιδιαίτερης ικανότητας παιδιά που αντιμετωπίζονται παρομοίως.
Το σχολείο δεν είναι έτοιμο για το «διαφορετικό», η οικογένεια παραμένει δεμένη, αλλά ο καθένας στον κόσμο του, τα προβλήματα υπάρχουν, αλλά γενικά στρουθοκαμηλίζουμε, τα παιδιά είναι δικά μας αλλά όχι και η άμεση προτεραιότητά μας.
Αν μας φύγει το παιδί, αν εμφανισθεί ο κίνδυνος, τότε θα κινητοποιηθούμε. Η κοινωνία εξακολουθεί να εκπλήσσεται με το καινούριο, το ασυνήθιστο, θέλει θεάματα και περιμένει θαύματα από τους άλλους. Μαζί με τα media κατασκευάζουμε ψέμματα, ας τα πούμε παραμύθια, εν μέσω των οποίων υφιστάμεθα.
Γι αυτήν την όμορφη αφήγηση ο φωτογράφος, ο editor και οι ηθοποιοί έκαναν ότι μπορούσαν. Επίσης και οι μακιγιέρ και οι έχοντες την καλλιτεχνική επιμέλεια, αυτοί που δημιούργησαν τους ήρωες και το περιβάλλον της δράσης.
Ήταν ευφάνταστη η προσπάθεια του σκηνοθέτη. Πρέπει να δυσκολεύτηκε για να γίνει κατανοητό τι ήθελε να κάνει, να προβάλει.Φλέρταρε με άλλες ταινίες του είδους, πχ Hugo, αλλά τελικά έκανε τη δική του.
Θα ήθελα να την έβλεπαν γονείς και εκπαιδευτικοί. Επιπλέον του εκπαιδευτικού της χαρακτήρα είναι αρκετά απολαυστική.
Όλοι θα 'θελαν ένα T.S. για δικό τους παιδί, αλλά δεν βλέπουν ότι συχνά βρίσκεται ήδη δίπλα τους.
Εύγε στον μικρό πρωταγωνιστή, Kyle Catlett. Απόλυτα φυσικός κι αξιολάτρευτος ως T.S.

Σκηνοθέτης                         Jean-Pierre Jeunet
Σενάριο                              Jean-Pierre Jeunet, Guillaume Laurant

Βιβλίο και συγγραφέας του βιβλίου στο οποίο βασίσθηκε το σενάριο: The Selected Works of T.S.Spivet του Reif Larsen

Φωτογραφία                       Thomas Hardmerier
Editing                                Hervé. Schneidv
Μουσική                              Denis Sanacore
Καλλιτεχνική Διεύθυνση      Jean-Andre Carriere,  Paul Healy

Ηθοποιοί
Helena Bonham Carter        Dr. Clair ,μητέρα
Judy Davis                          G.H. Jibsen
Callum Keith Rennie.           Πατέρας
Kyle Catlett                        T.S. Spivet
Niamh Wilson.                     Gracie, αδελφή
Jakob Davies.                      Layton, δίδυμος αδελφός
Rick Mercer                         Roy
Dominique Pinon                 Two Clouds
Julian Richings                    Ricky
Richard Jutras                     Mr. Stenpock

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου