25 Οκτωβρίου 2015

Virunga - 2014

Ένα από τα καλύτερα του είδους.
Τελείως τυχαία και ανημέρωτη για τα τεκταινόμενα γύρω. Ίσως η κρίση στην χώρα δεν μας αφήνει περιθώριο για τα έξω από την Ελληνική πραγματικότητα
Η θέαση του κάλλιστη πέρα από κάθε προσδοκία.
Για πρώτη φορά ντοκιμαντέρ διατηρεί την αγωνία του θεατή με την εξέλιξη του θέματος.
Οι εθισμένοι κινηματογραφόφιλοι  έχουν την αναμονή της εξέλιξης του μύθου μόνο που εδώ είναι η ίδια η πραγματικότητα. Απλοί άνθρωποι, γεμάτοι  γενναιότητα, αποφασιστικότητα, αγωνιστικότητα, τρυφερότητα, άνθρωποι που έχουν σκύψει με προσοχή μέσα τους και γύρω τους κρατούν στα χέρια τους όχι μόνο ένα πάρκο, όχι μόνο τους 800 και πλέον εναπομείναντες γορίλες των βουνών, αλλά καθιστούν κι εμάς συμμάχους καθώς αντιμετωπίζουν τις μεγάλες εταιρείες, Soco η εν λόγω, τα μεγάλα συμφέροντα όπως συνηθίζεται από τους «συντρόφους».
Κογκό, το μεγάλο προστατευμένο από UNESCO World Heritage site εθνικό πάρκο Virunga με τους, όπως ανέφερα, εναπομείναντες παγκοσμίως γορίλες, ένα πάρκο πηγή ζωής για τους κατοίκους της χώρας, ανάσα και συνέχεια ζωής για μας, έχει μπει στο στόχαστρο μια και οι έρευνες έχουν δείξει ότι υπάρχει πετρέλαιο, άρα ξεκινούν τις γεωτρήσεις, αδιαφορώντας για τις συνέπειες.
Συνεργάτες και σύμμαχοι τους όποιοι έχουν οικονομικό συμφέρον ή βλέψεις για εξουσία. Έτσι μπλέχτηκαν και οι Μ23.
Η δωροδοκία με την βοήθεια της δημοσιογράφου Mélanie Gouby καταγράφεται. Η κογκολέζικη κυβέρνηση και η Βελγική για δικά τους συμφέροντα ή επαναδήλωση των άλλοτε κεκτημένων παρούσα και σύμμαχος δια της προσωπικής αγωνιστικότητας και ενδιαφέρον του Emmanuel de Merode, για την διατήρηση του πάρκου.
Δεν θα μένει κανείς αδιάφορος από τον λόγο, την γενναιότητα και την αγωνιστικότητα των ανθρώπων που έχουν αναλάβει και εργάζονται στο πάρκο και φροντίζουν τους ορφανούς γορίλες όπως του Rodrigue Mugaruka Katembo.
Δεν θα μείνει ούτε και η κοινή γνώμη απόδειξη ότι η εταιρεία προς το παρόν τουλάχιστον συνθηκολόγησε κατά τα λεγόμενα της WWF όπως δήλωσε σε συνέντευξη. «On June 11, 2014, Soco International and the WWF announced a joint statement in which the oil company committed not to undertake or commission any exploratory or other drilling within Virunga National Park unless UNESCO and the DRC government agree that such activities are not incompatible with its World Heritage status.» (wikipedia)
Συναρπαστική δουλειά, δύσκολη, αισθητικά άψογη, πλάνα δυνατά, μακρινά και κοντινά.
Τόσα όσα χρειάζεται.Τίποτα τυχαίο.Όλα χρήσιμα να «τρέξει» το θέμα, να πεισθεί και ο τελευταίος.
Αναρωτιόμουν αν οι συντελεστές του ντοκιμαντέρ είχαν όντως την αγωνία της διάσωσης ή ήταν απλώς άριστοι επαγγελματίες;
Η ταινία χωρίς την βοήθεια της δημοσιογράφου θα ήταν αδύνατη.
Όμως ψυχή για μένα ο σκηνοθέτης Orlando von Einsiedel και οι παραγωγoί. Φαντάζομαι δύσκολα πείθεις κάποιους αν δεν το λέει η ψυχούλα τους για ενέργειες που θέτουν σε κίνδυνο την προσωπική τους ασφάλεια.
Θα το επαναλάβω: όλοι οι συντελεστές ήταν εξαιρετικοί. Την ποιότητα και συνοχή της ομάδας τα ένιωθες στο ντοκιμαντέρ.
Δεν είναι τυχαίο ότι έλαβε 100% από το Rotten Tomatoes και 95% από το Metacritic (Rotten Tomatoes reports that 100% of critics gave the film a 'Fresh' rating, based on 13 reviews with an average score of 9/10. Metacritic, another review aggregator, assigned the film a weighted average score of 95 out of 100 - (wikipedia)).
Δυστυχώς, παρ όλη την προσπάθεια, η Κυβέρνηση κάτω από την πίεση ανακοίνωσε ότι θα επαναρίσει τα σύνορα του Πάρκου.

Σκηνοθέτης              Orlando von Einsiedel
Παραγωγοί              Orlando von Einsiedel Joanna Natasegara Jon Drever
Σενάριο                    Orlando von Einsiedel
Μουσικη                   Patrick Jonsson
Φωτογραφία            Franklin Dow
Editιng                     Katie Bryer Masahiro Hirakubo  Miikka Leskinen Peta Ridley

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου