21 Οκτωβρίου 2015

Αναζητώντας την ελευθερία - 2015 (The search for freedom)

Μπορεί να βουλιάζεις στην πολυθρόνα σου ενώ ο πρωταγωνιστής χάνεται με το σέρφ του κάτω από το κύμα, ή ο αναβάτης της μηχανής κάνει το άλμα πάνω από την Αψίδα  του Θριάμβου, ή ο μακρυμάλλης 56χρονος σκαρφαλώνει το Yosemite;
Ναι. 
Δεν μου αρέσουν τα extreme sports, συνήθως ως είδηση, εικόνα τα προσπερνώ θεωρώντας τα άνευ λόγου υπερβολές, άκρως επικίνδυνες. Το κυριότερο δεν δικαιολογεί το καλομαθημένο μου είναι την σπατάλη ενέργειας, διακινδύνευση ζωής χωρίς σκοπό σοβαρό, όπως αποτίναξη ζυγού, διεκδίκηση κεκτημένων, αποκατάσταση τιμής και άλλα ισάξια της αξίας της ανθρώπινης ύπαρξης.
Να σκοτώνεσαι και να φθάνεις να αντικρίζεις το θάνατο σε κάθε επόμενη κίνηση για να κατοχυρώσεις ένα επόμενο ρεκόρ μου μοιάζει περιττή ακραία πολυτέλεια.
Μάλλον μου έμοιαζε.
Διάλεξα την ταινία από τον τίτλο, «αναζητώντας την ελευθερία» μία φθινοπωρινή βραδιά από εκείνες που σε τριγυρίζει μία μελαγχολία και λες να την ‘σκοτώσεις’ αντί να την απολαύσεις. Βολεύτηκα και περίμενα.
Πρόκειται για την ιστορία μιας πολιτιστικής επανάστασης που τροφοδοτείται από την ανθρώπινη επιθυμία να ζήσεις τη στιγμή και κάνεις ό,τι σε κάνει να αισθάνεσαι πιο ζωντανός. Ανακαλύπτουμε πώς ένας ηλεκτρισμένος νέος κόσμος προέκυψε μέσα από την καθαρή ενέργεια, τη φαντασία και τις άπειρες δυνατότητες της αυτοέκφρασης που δύναται να προσφέρεται σε οποιονδήποτε αν είναι διατεθειμένος να πέσει μέσα σ’ αυτόν. Αυτό το ντοκιμαντέρ, σε σενάριο και σκηνοθεσία του Jon Long (IMAX® Extreme), είναι μία συναισθηματική και οπτική εμπειρία που ξετυλίγεται μέσα από τη ματιά μερικών από τους λαμπρότερους πρωτοπόρους, τους θρύλους, οραματιστές και πρωταθλητές του σερφ, σνόουμπορντ, σκι, πατινάζ, ποδηλασία βουνού και πολλών άλλων.
Αρχίζει τρυφερά και μετά ξετυλίγεται ένα κουβάρι γεμάτο ανθρώπους που μιλούν με υπερηφάνεια γι αυτό που ξεπέρασαν.
Μιλούν για το άθλημα που επέλεξαν άλλοι για να φύγουν από το περιθώριο που εμείς ως κοινωνία βάλαμε, άλλοι εκ φύσεως ανήσυχοι και τολμηροί, άλλοι ανταγωνιστικοί, εφευρετικοί.
Μιλούσαν ανθρώπινα, με ζυγιασμένες κουβέντες, ήρεμοι παρ’ όλη την ένταση που βιώνουν, όπως όλοι που είναι αφοσιωμένοι σε κάτι, όπως όλοι που αγαπούν αυτό που κάνουν.
Τα όρια τους και μία ανάγκη να τα ξεπεράσουν τους οδήγησαν στην ελευθερία του «τολμώ».
Η φύση φίλος τους κι εχθρός, ανάγκη.
Η κάμερα καταγράφει τις παραμέτρους αυτές που συνθέτουν το άθλημα και είναι κοινές για το καθένα. Όλοι μιλούν για το ξεκίνημα και μετά όλοι για την ανάγκη, τις δυσκολίες, τον φόβο, την επίτευξη, το αποτέλεσμα, την συνάντηση με τα στοιχεία της φύσης, την σχέση του αθλήματος με την τεχνολογία και την συνεισφορά τους σε αυτήν, την αλληλοτροφοδοσία. Το  τι εισπράττουν, τον «ορίζοντα που σε έλκει και το αίσθημα της ελευθερίας που σου δίνει αυτή η όδευση προς αυτόν».
Για την ανάγκη χρησιμοποιήθηκαν πλάνα και υλικό άλλων ικανών και πρωτοπόρων κινηματογραφιστών που ενσωματώθηκαν με έξυπνο τρόπο.
Έχω κάποιες ενστάσεις για την μουσική και ίσως η επανάληψη, δηλαδή ο λόγος σε όλα τα αθλήματα και τους εκπροσώπους των θα μπορούσε να μειωθεί, δηλαδή να ενοποιηθούν κάποιες ενότητες. Συγκεκριμένα, δυσκολίες και φόβος, παράμετροι και τεχνολογία μαζί.  Ίσως να χρειάζονταν να περάσει μόνο τρεις φορές από όλους. Έμοιαζε να επιμηκύνεται η διάρκεια και αυτό στους μη οπαδούς τους αθλημάτων αυτών να τους κούρασε όπως κι εμένα.
Βέβαια οι λάτρεις του είδους ίσως επιθυμούσαν και άλλες θεαματικές λήψεις.
Δεν αναφέρθηκε καθόλου στα χρήματα που κινούνται γύρω από αυτά, μια και πρόκειται για επαγγελματίες αθλητές.
Εστιάστηκε η προσοχή μας στο κίνητρο  της επιλογής με το άθλημα και την αναζήτηση της ελευθερίας, την επαφή με την φύση.
Μικρή επισήμανση και ίσως αδιάφορη ο χρόνος που εμφανίστηκε το άθλημα και κατά συνέπεια η ενασχόληση ήταν ετεροχρονισμένος στην σύγκριση Αμερική - Ελλάδα.
Αν εκπροσωπώ την μέση Ελληνίδα, την ιστιοσανίδα στην θάλασσα την είδα αρχές του 80 και όχι στις επαρχιακές παραλίες μας. Στην Αμερική μιλούσαν για τέλος 60, αρχές 70.
Για όλα αυτά και ίσως για την ώθηση για ζωή που το φθινόπωρο μειώνει αξίζει να την δεις.

Σκηνοθέτης           John Long
Σενάριο                John Long, Colin Whyte
Φωτογραφία         Mike Parenteau
Μουσική                Dan Brock, Riley Koenig, Gilles Parenteau, Sam Welsh         
Editing                  John Long, Kelly Morris, Mike Parenteau

Εμφανίζονται:
Annie Boulanger .
Bruce Brown
Yvon Chouinard
Gary Fisher
Tony Hawk
Nyjah Huston
Jeremy Jones
Ron Kauk
Logan Laplante
Kai Lenny
Robbie Maddison
Warren Miller
Kelia Moniz
Robby Naish
Meg Roh
Tom Schaar
Glenn Singleman
Kelly Slater
Danny Way

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου