16 Ιουλίου 2013

Hitchcock - 2012

Καλοκαίρι και η επιθυμία για κάτι ελαφρύ επέβαλε την επιλογή του.
Ήταν πέρα του δέοντος ελαφρύ. Όπως ελαφριά και η προσέγγιση του Sacha Gervasi γι αυτόν τον "γίγαντα".
Στοιχειωμένος ο ίδιος και ιδιόμορφη η προσωπικότητα του. Ήταν έτσι ή όχι. Στο χέρι του βιογράφου και του σκηνοθέτη να το παρουσιάσει κι εμείς να αποδεχτούμε. Στην συγκεκριμένη περίπτωση δεν έπεισε, τουλάχιστον εμένα. Συμφωνώ ότι τον δημιουργό τον κατατρέχει η αρχική του επιτυχία και οι πρώτοι του ήρωες-χαρακτήρες, τον ακολουθούν. Αστήρικτα μπαινοβγαίνει στην ταινία ο δολοφόνος Ed Gein. Εκτιμώ ότι ο Norman Bates, ο πρωταγωνιστής του ομώνυμου βιβλίου,του Robert Bloch, τον ενέπνευσε, αλλά ήταν παρών και σε άλλες σκηνές και αναζητώ τους συσχετισμούς που ήταν άτεχνες κι εκ του πουθενά.
Ολοι θα συμφωνήσουμε, κυρίως οι γυναίκες, ότι οι άνδρες προτιμούν τις ξανθές, ποιός αμφισβητεί την γοητεία τόσο εκρηκτικών σταρ και τα role model που εισήγαγαν. Αλλά ένας σκηνοθέτης του μεγέθους του; Τόσο εμμονή; Πάθος και για την "κλειδαρότρυπα". Μα η δουλειά του είναι να αφήσει εμάς στην "κλειδαρότρυπα". Αυτός, την έφερε στο κάθε μέρα του, στο χώρο εργασίας του.
Ήταν αυτός ο δημιουργός ή η Άλμα, η σύζυγός του;
Στοιχειωμένος από την ανάγκη της επιτυχίας, της δημιουργίας, έρμαιος των παθών του, εξαρτημένος από την σύζυγο.
Η άποψη  του σκηνοθέτη βέβαια κι ό,τι καταλάβαμε από την ταινία του. Το εύρημα μέσα από το γύρισμα μιας ταινίας, Psycho, εν προκειμένω, χιλιοεπιλεγμένο.
Στην πραγματικότητα, αν δεν θέλεις να αδικήσεις κανένα, θα πρέπει να ανατρέξεις σε βιογραφίες και άρθρα εποχής.
Ο Anthony Hopkins ως Hitchcock έκανε ότι μπορούσε όπως και η Helen Mirren ως Alma. Εξαιρετικός ο James D'Αrcy ως Anthony Perkins.
Ρομάντζο ή χιούμορ, σπουδή ή καταγραφή, χάθηκα στο που ήθελε να εστιάσω ο κ Sacha Gervasi. Στον γάμο, στον δημιουργό, στα "χρωστούμενα" μιας προσωπικότητας;
Σε όλη την διάρκεια της ταινίας είχα την αίσθηση ότι συμμετείχα σε μία "καρικατούρα". Έλειπε η βαρύτητα.
Αν η ελαφρότητα ή το "μπορούσε να είναι κι έτσι" ο στόχος, το πέτυχε.
Ακριβά παιχνίδια για εκλεκτούς, μόνο που οι εποχές είναι οικονομικής κρίσης κι ο κινηματογράφος είναι βιομηχανία εκτός από τέχνη.

Σκηνοθέτης: Sacha Gervasi

Σενάριο: John J.MacLaughlin
Βιβλίο στο οποίο βασίστηκε το σενάριο: Alfred Hitchcock and the Making of Psycho by Stephen Rebello.

Ηθοποιοί: 
Anthony Hopkins     Alfred Hitchcock
Helen Mirren          Alma Reville
Scarlett Johansson  Janet Leigh

James D'Arcy          Anthony Perkins

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου