20 Ιανουαρίου 2013

Earthflight - 2011

Πρόκληση για τον άνθρωπο η δυνατότητα να πετάξει σαν πουλί, να δει τον κόσμο από ψηλά. Ο μύθος του Ίκαρου με κρατάει υπό την γοητεία του μέχρι τώρα.

Κάθε φορά που ανεβαίνω σε αεροπλάνο φέρνω στο νου την λαχτάρα του για πέταγμα και την απογοήτευση του για το λιώσιμο των φτερών. Ταυτόχρονα ευχαριστώ και θαυμάζω τους σύγχρονους κατασκευαστές των σιδερένιων πουλιών για το ασφαλές πέταγμα.

Κάθε φθινόπωρο και άνοιξη την μαγεία του διασχίζειν τους αιθέρες συμπληρώνουν τα χιλιάδες αποδημητικά πουλιά που πηγαίνουν ή επιστρέφουν στον τόπο τους ακολουθώντας τους δικούς τους εναέριους διαδρόμους, ένας εκ των οποίων είναι στον «δικό μου» ουρανό. Κινούμενο βέλος σε γαλάζιο ουρανό, αυστηρός σχηματισμός πειθαρχημένη πορεία, αλάνθαστος ρυθμός.

Η εξαιρετική δουλειά του BBC EARTHFLIGHT έρχεται να ενισχύσει την γοητεία αυτής της επιθυμίας να πετάξεις σαν πουλί, να δεις τον κόσμο με το μάτι ενός πουλιού. Το βιώνεις με την θέαση.

Αλλά δεν είναι μία απλή θέαση. Έχουν υπάρξει κι άλλα παρόμοια εγχειρήματα. Η συγκεκριμένη παραγωγή παραμένει ασύγκριτη. Πρόκειται για ένα συναρπαστικό ταξίδι πάνω από έξι ηπείρους που σου προσφέρεται γενναιόδωρα, λεπτομερώς, άρτια αισθητικά, με εξαιρετική μουσική επένδυση, σωστή αφήγηση. Σε αυτό το αξέχαστο ταξίδι, που εσύ απολαμβάνεις, εργάσθηκαν για τέσσερα χρόνια, επισκέφτηκαν έξι ηπείρους, σαράντα χώρες επιστήμονες πολλών ειδικοτήτων, τεχνίτες ,ακτιβιστές περιβάλλοντος, εθελοντές φωτογράφοι, χρήστες οπτικοακουστικών μέσων, φορείς, ιδρύματα, σύλλογοι, σκηνοθέτες, άνθρωποι του κινηματογράφου, τοπικές αρχές, ιδιώτες, ευρεσιτέχνες, συνεργεία και το κυριότερο χρησιμοποιήθηκε η τελευταία λέξη της τεχνολογίας σε ότι αφορά στην λήψη εικόνας, στην συρραφή της και αναπαραγωγή της.

Είδαμε με το μάτι αετού, λαχταρίσαμε με τις αγριόχηνες, μοιρασθήκαμε την ιεραρχία των αρπαχτικών,
την σοφία των πουλιών της ζούγκλας, τις συνεργασίες των ειδών, πτηνών, θηλαστικών και μη. Πεισθήκαμε για την ανάγκη του ενός από τον άλλο, τον μικρό, τον ταπεινό, τον μεγάλο. Μας έγινε βεβαιότητα ότι η ζωή είναι σκληρή, για ένα μικρό αβέβαιο πολλές φορές γεύμα. Το κομμάτι ψωμί δεν είναι μόνο με ιδρώτα κερδισμένο, εγκυμονεί μεγάλο κίνδυνο συχνά με άσχημο τέλος. Το ότι είμαι προνομιούχο όν αυτού του πλανήτη παραμένει αναμφισβήτητο μέσα μου.

Η ομορφιά πτηνών και περιβάλλοντος σε εξαγνίζει, θέλεις να υμνήσεις τον Δημιουργό, να αγωνισθείς για τους άλλους συγκατοίκους του πλανήτη, να ζητήσεις συγνώμη για την αλαζονεία και αδιαφορία σου, για ό,τι προσπέρασες από την φύση, τα άλλα πλάσματα. Να διδαχτείς από την σοφία τους, να αξιοποιήσεις τις τεχνικές επιβίωσης τους, να δεχτείς το άδικο, τη νομοτέλεια του κόσμου. Να επαναλάβεις ότι ο έρωτας είναι κυρίαρχο κομμάτι της ζωής, της εξέλιξης και να τον απολαύσεις ως δώρο.

Η αφήγηση του David Tennant σημαντική συμβολή στην επιτυχία της σειράς .Η ευχαρίστηση σε συνοδεύει και μετά το πέρας της θέασης. Έρχεται κι επανέρχεται με εικόνες που οι δημιουργοί τους πρέπει να είναι υπερήφανοι που δημιούργησαν για μας, για το μέλλον του πλανήτη.

Λύπη που δε την είδα σε χρόνο που αποφάσιζα τους όρους με τους οποίους επέλεξα την ποιότητα ζωής μου.

Ευχή να ξαναδώ το EARTFLIGHT με παιδικά μάτια δίπλα μου.

Παραγωγοί:John Downer,Philip Dalton,Tily Parker,Rob Piley και Matt Gordon

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου