14 Δεκεμβρίου 2016

TRACKS (Διασχίζοντας την Έρημο) - 2013

Η Robyn Davidson διέσχισε την έρημο της Αυστραλίας, μία διαδρομή 2700 χιλιομέτρων από το Alice Springs έως τον Indian Ocean μόνη, με δύο τρεις καμήλες και τον σκύλο της.
Το εγχείρημα είναι δύσκολο, για τους περισσότερους ακατόρθωτο.
Με πολύ μόχθο, ταλαιπωρία και εξαθλίωσή της, αποκτά και εκπαιδεύεται να χρησιμοποιεί τις καμήλες. Αναζητώντας χρηματοδότηση, η πρόταση της βρήκε ανταπόκριση στο National Geographic. Αυτό έλυσε το πρόβλημα των χρημάτων αλλά πρόσθεσε τον φωτογράφο Rick Smolan στην αποστολή.
Με διαπραγματεύσεις, μια και επιθυμία της ήταν να είναι μόνη μακριά από τον πολιτισμένο κόσμο, συμφωνούν να την συναντά σε συγκεκριμένα σημεία της διαδρομής.
Στην πορεία αποδείχτηκε, παρά τις αντιρρήσεις της, σωτήριος, σε πραγματικά σκληρές και θανατηφόρες καταστάσεις. Έφερε όμως την δημοσιότητα, τουρίστες, δημοσιογράφους, που επίμονα και σταθερά απομακρύνθηκαν ως μη επιθυμητοί. 
Ο John Curran,ο σκηνοθέτης, είχε να αντιμετωπίσει ξεκινώντας την ταινία Tracks μεγάλες προκλήσεις, όπως το άκρως δυνατό και ενδιαφέρον θέμα, αληθινό, την επιτυχία του βιβλίου και τις φωτογραφίες που έκαναν τον γύρο του κόσμου μέσω του περιοδικού με το κύρος που αυτό δίνει και αυτές αξίζουν.
Η ιστορία μιας κοπέλας μόνης στην πιο άγρια και απάτητη περιοχή της Αυστραλίας είναι άκρως συναρπαστική και ήδη ο κόσμος αναφώνησε στο άκουσμα της είδησης.
Το βιβλίο είναι από τα πλέον πολυδιαβασμένα, τουλάχιστον στην Αυστραλία, ενώ οι φωτογραφίες και ο φωτογράφος έπρεπε όχι μόνο να είναι μέρος της ταινίας αλλά να μην υπολείπονται αυτών.
Κατάφερε τελικά να αποδώσει την δυσκολία του εγχειρήματος, τον χαρακτήρα της Robyn Davidson (Mia Wasikowska) και να ενσωματώσει την δουλειά του Rick Smolan (Adam Driver) στην ταινία. 
Δεν έχω διαβάσει το ομότιτλο βιβλίο, όμως από την ταινία αποκόμισα ότι η Robyn Davidson δεν επιθυμούσε την κοινωνική συναναστροφή, εκτιμούσε τους ανθρώπους που σεβόταν τα ζώα και τους νόμους της φύσης, είναι μέρος αυτής κι όχι αδιάφοροι γι αυτήν.
Με πολύ πετυχημένα πλάνα αφηγήθηκε το βιογραφικό της και έκανε νύξεις για πιθανές αιτίες της ιδιαιτερότητας της, ως χαρακτήρα, αλλά και της απόφασης της για να ένα τόσο δύσκολο στόχο. Το πέτυχε χρονικά και διακριτικά.
Χρειάζεται αποφασιστικότητα, αντοχή, έλλειψη φόβου, εμπιστοσύνη στην συμπεριφορά των ζώων, σεβασμό στους ιθαγενείς, στη φύση γενικότερα. Πρέπει να αισθάνεσαι κομμάτι της. Αυτά ήταν εμφανή και αρκούντως τονισμένα στην ταινία. Χρειάζεται να δοκιμάσεις τον εαυτό σου, να φθάσεις τα όρια σου, για να κοιμάσαι έξι μήνες στο χώμα, χωρίς κάλυμμα κάτω από τον έναστρο ουρανό, με τον πιο κοντινό άνθρωπο χιλιόμετρα μακριά. Να μηδενίσεις σχεδόν τις ανάγκες σου σε τροφή, νερό, βολή, καθαριότητα, επικοινωνία. Να επιμένεις στην πορεία όταν λιώνεις από την ζέστη και έχεις γεμίσει εγκαύματα και πληγές από τον ήλιο, την έλλειψη νερού και καθαριότητας. Να ζήσεις με τα ελάχιστα. Συνάντησε κάποιους λευκούς, πολλούς ιθαγενείς. Της φέρθηκαν καλά, εξαίρεση ο πρώτος καμηλιέρης, με έκδηλη την αγωνία και την δυσπιστία τους για την επιτυχή ολοκλήρωση του στόχου της. Η ηθοποιία της Mia Wasikowska εξαιρετική. Ακόμη και όταν είναι ακίνητη, λέει ο σκηνοθέτης, μπορεί και εκφράζεται. Η επιλογή των ηθοποιών από τη Nikki Barrett είχαν μεγάλη ομοιότητα με τα υπαρκτά πρόσωπα, η δε ερμηνεία τους ότι φυσικότερο. Εξαιρετικός ο φωτογράφος Mandy Walker και έξυπνος ο τρόπος της παρουσίασης των φωτογραφιών του Rick Smolan. Έχεις  την αίσθηση ότι πρόκειται για ντοκιμαντέρ. Ανοιχτά πλάνα με την έρημο να απλώνεται σε όλο το μεγαλείο της. Από τις δηλώσεις του σκηνοθέτη εξηγείται και η ποιότητα του αποτελέσματος. Όπως λέει, η δυνατότητα να δουλεύεις χωρίς σκηνή σε απελευθερώνει και σου δίνει χαρά που θέλεις να την εκμεταλλευθείς. Θα ήταν αδιάφορο να δείξεις κάποιον να κινείται μπροστά σε ένα κοκκινωπό κατασκευασμένο σκηνικό που να θυμίζει έρημο όταν μπορείς να κινηματογραφήσεις ελεύθερα χωρίς περιορισμούς στον φακό, να ακολουθήσεις τον άνθρωπο από πίσω από τα πλάγια, από μπρος ενώ αυτός συνεχίζει να κινείται. Είναι σε αρκετά σημεία μονότονη η ταινία αλλά δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετικά αφού δεν αλλάζει το φυσικό τοπίο. Η δε ξηρασία και η έλλειψη νερού και κατά συνέπεια βλάστησης, ζωής κάνουν ασφυκτική την ατμόσφαιρα ακόμη και για τον θεατή. Μπόρεσαν και ανέδειξαν την ομορφιά του, την σκόνη που κάθεται στα πάντα και την ευεργετικότητα, ομορφιά του νερού όταν εμφανίζεται. Ήταν δύσκολα τα γυρίσματα όχι μόνο λόγω των συνθηκών αλλά και λόγω της παρουσίας των ζώων τα οποία, ως φυσικό, δεν υπακούν πάντα σε διαταγές. Ο φακός στάθηκε ισόποσα στις ανάγκες και δυσκολίες των ζώων, όπως και στη πρωταγωνίστρια. Ομοιότητες με αυτές των ανθρώπων η ανάγκη της αναπαραγωγής, του νερού, ο φόβος, η υποταγή, η ανακούφιση. Η Robyn Davidson περπάτησε μαζί τους τα χιλιόμετρα, δεν τους επιβάρυνε με το βάρος της.
Μικρή απορία: Το πεπρωμένο φυγείν αδύνατον;
Θέλησε να υπάρχει μακριά από το πλήθος, μόνη. Στο τέλος, εξαιτίας της μοναδικότητας του τολμήματός της βρέθηκε να έχει περισσότερη δημοσιότητα από οποιονδήποτε συνηθισμένο άνθρωπο.

Σκηνοθέτης:John Curran
Σενάριο: Marion Nelson (Tracks), Robyn Davidson
Φωτογραφία: Mandy Walker
Μουσική: Garth Stevenson
Διανομή ρόλων: Nikki Barrett
Editing: Alexandre de Franceschi
Ηθοποιοί
Mia Wasikowska: Robyn Davidson
Adam Driver: Rick Smolan
Rolley Mintuma: κ.Eddie
Brendan Maclean: Peter
Rainer Bock: Kurt
Jessica Tovey: Jenny
Emma Booth: Marg

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου